Fysiotherapie bij kanker

Wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, komt er ineens veel op ze af. De mogelijkheden worden besproken en (vaak) worden er behandelplannen opgezet. Steeds vaker komt de fysiotherapeut ook in dit plan voor.

Romy Koopman-Knijn is specifiek voor fysiotherapie bij kanker opgeleid. Zij heeft de speciale Onconet opleiding gevolgd om u zo goed mogelijk door deze zware periode te begeleiden. Maar wat doet een Onconet fysiotherapeut precies?

Bij fysiotherapie bij kanker richt Romy zich direct op de lichamelijk problemen die zijn ontstaan door kanker of door uw behandeling tegen kanker. U kunt hierbij denken aan pijnklachten, littekenweefsel dat is ontstaan, stijfheid van spieren en gewrichten, conditieverlies en vermoeidheid.

In alle fasen van deze ziekte kan Onconet fysiotherapie worden ingezet. Romy is sinds begin 2023 Onconet fysiotherapeut. Romy zet zich met veel liefde, passie en positiviteit in voor onze patiƫnten met kanker.

Wanneer u in de beginfase zit of nog middenin de strijd, kan Romy u helpen om uw conditie en spierkracht op pijl te houden en eventuele spanningen wegnemen. Ook is het zeer belangrijk om in deze beginfase te blijven bewegen. Niet alleen houdt u uw lichaam soepel, maar ook uw geest helder. Actief bezig blijven, hoe moeilijk dit soms ook is, draagt bij aan de overlevingskans. Met een betere conditie kunt u de behandelingen beter en langer volhouden. Uw lichaam kan de (hogere) dosis chemotherapie beter aan, wat beter is in uw bestrijding tegen kanker.

Tijdens de herstelfase zal Romy u helpen met het herwinnen van eventueel conditieverlies, kracht en beweeglijkheid. Het doel is om de controle weer terug te krijgen over de activiteiten die horen bij uw dagelijks leven. Maar ook sporten zal weer of nog steeds onderdeel zijn van uw behandelplan. Mensen die bewegen worden niet alleen fitter, maar ook vrolijker. Ook is gebleken dat bij voldoende beweging het risico op de terugkeer van kanker verminderd wordt.

Kanker is jammer genoeg niet altijd te genezen. Wanneer de kanker onder controle is en u in de palliatieve fase zit, kan er veel stress en spanningen zijn. Romy kan u helpen met deze spanningen en stress om te gaan. Ze ondersteunt en coacht u waar nodig. Op fysiotherapeutisch gebied helpt zij u met uw lichamelijke klachten. Ze stelt een bewegingsplan voor u op en zal u helpen om zo actief mogelijk te blijven. In de palliatieve fase staan uw wensen voorop.

Ook in de terminale fase kan fysiotherapie heel fijn zijn. Uw comfort staat in deze fase voorop. Romy brengt uw behoefte en wensen in kaart. Hierna stelt zij voor u een persoonlijk behandelplan samen. Romy zal uw stijve en pijnlijke spieren behandelen. Ook kan zij u houdingen en oefeningen laten zien om ervoor te zorgen dat uw spieren zo soepel mogelijk blijven. Maar denkt u ook aan ademhalingsoefeningen bij eventuele benauwdheid of ontspanningsoefeningen bij veel stress. Alles om het u zo comfortabel mogelijk te maken.

Geen enkele persoon met kanker is gelijk. Iedereen reageert anders op de behandeling van deze ziekte. Bij ons is daarom de fysiotherapie bij kanker ook een behandeling op maat. Romy zal tijdens het intakegesprek uitgebreid de tijd nemen om naar uw verhaal te luisteren. Hierna zal zij een plan op maat voor u maken.

Heeft u nog vragen of wilt u graag een afspraak maken? Belt u dan 0229-703135.

Klik hier
1
Klik hier voor een afspraak
Welkom op de whatsapp van Fysiotherapie Zwaag. Type voor het maken van een afspraak uw naam in de klacht waarvoor uw een afspraak wil maken. We nemen daarna spoedig contact met u op.

Met vriendelijke groet, Richard en Frank, Fysiotherapie Zwaag.