Wat is Dry Neelding?
Dry Needling is een behandeltechniek waar met behulp van een dunne naald spieren worden aangeprikt om deze te laten ontspannen. De naam Dry Needling wordt zo genoemd omdat dit een techniek is waarbij geen vloeistof ingespoten wordt. Hierdoor kan het een ‘droge naald’ genoemd worden.
Wanneer Dry Needling?
Dry needling is een steeds vaker toegepaste methode binnen de fysiotherapie voor het behandelen van pijnlijke spieren. Pijnlijke spieren bevatten vaak harde delen, in de volksmond ook wel bekend als knopen. Wanneer deze al lang in de spier zitten en zelfs pijn geven in een gebied buiten de spier, dan wordt de knoop een triggerpoint genoemd. Deze knopen of triggerpoints veroorzaken dus pijn waar u zo snel mogelijk vanaf wilt. Dry Needling is dan een methode om dit voor elkaar te krijgen.
Hoe werkt Dry Needling?
Met Dry Needling wordt er met een dun naaldje in de spier geprikt op de plek waar de verharde delen zitten. Wanneer het naaldje in contact komt met het verharde deel, schiet deze los en voelt u soms een ‘schokje’ of een ‘stroomstootje’. Dit verschilt per keer. Hierna voelt de spier vaak al een stuk beter en is deze meer ontspannen.
Is Dry Needling een pijnlijke behandeling?
We horen regelmatig horrorverhalen van mensen die Dry Needling hebben geprobeerd. Van Dry Needling kan zeker een zeer pijnlijke behandeling worden gemaakt. Door bijvoorbeeld met de naald in de spier te draaien en te trekken kan dat. Wij doen dat niet en ga doelgericht op zoek naar de juiste plek en prik daar in het verharde deel. Wanneer een reactie uitgelokt wordt, is dat genoeg om de spier te laten ontspannen. Deze reactie gaat dus gepaard met een ‘schokje’ of een stroomstootje’. Soms kan een heel groot deel van de spier in één keer losschieten en dat kan gepaard gaan met een flinkere stroomstoot. Dit kan voor een kort moment als pijnlijk worden ervaren.
Bij welke klachten helpt Dry Needling?
Dry Needling kan eigenlijk bij alle klachten die spiergerelateerd zijn. Behalve wanneer een spier (voor een deel) afgescheurd is. Als therapeuten passen we deze methode vooral toe bij nek- en schouderklachten. Ook bij tennisarmen of golfersellebogen, bekkenklachten en bij klachten van de beenspieren (hamstrings en kuitspieren) is Dry Needling een uitkomst. In mindere mate passen we het toe bij rugklachten en hoofdpijn gerelateerde klachten. Dat zegt niet dat het niet kan, we kiezen dan alleen liever voor een andere aanpak.
Opleiding voor Dry Needling
Ik (Richard) heb de opleiding Dry Needling gevolgd bij het Myopain instituut. Op hun website staat nog veel meer informatie over Dry Needling.
http://www.myopain.nl/index.php/over-dns/info-voor-patienten