Dry Needling

Dry Needling is vanuit de acupunctuur ontstaan. Bij acupunctuur, de Oosterse denkwijze, worden de energiebanen in het lichaam beïnvloed. Bij Dry Needling, de Westerse denkwijze, worden de spieren getriggerd. Dry Needling wordt vaak ingezet bij verkrampte spieren of (chronische) spierklachten en kan zeer effectief zijn.

Een spier kan overbelast raken, er ontstaan dan knopen in de spieren. Dry Needling wordt ingezet bij deze triggerpoints. De fysiotherapeut zoekt de triggerpoints (knoop) op en prikt deze aan met een naald. Voor Dry Needling worden droge naalden gebruikt. Er komt geen vloeistof aan te pas. Vandaar de naam Dry Needling.

Spierknopen of triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan in spieren. U kunt een verkeerde beweging maken, of langere tijd een verkeerde houding aannemen. Maar ook een acuut moment, zoals een ongeluk of sportblessure kunnen triggerpoint geven. Er is geen eenduidig antwoord waarom een triggerpoint ontstaan. Wel is gebleken dan Dry Needling zeer effectief is bij de behandeling hiervan.

Tijdens de behandeling zal fysiotherapeut Rens Klaver uw stijve of pijnlijke spier(en) onderzoeken op triggerpoints. Zodra hij één of meerdere triggerpoints gevonden heeft, zal hij uitleggen wat hij gaat doen. Hygiëne is hierbij heel belangrijk, hij gaat immers in uw huid prikken. Rens zal handschoenen aandoen en uw huid wordt schoon gemaakt op de plaats waar hij gaat prikken. De naalden die voor Dry Needling gebruikt worden, zijn allemaal steriel en per stuk verpakt. Nadat ze gebruikt zijn, gaan ze in een aparte naaldcontainer, welk bij de apotheek wordt ingeleverd.

Nadat Rens alle voorbereidingen heef gedaan, kan het echte prikken beginnen. Dry Needling naalden zijn heel dun, net als bij acupunctuur. De naald wordt in de triggerpoint getikt, waardoor deze ontspant of los springt. De spier kan weer makkelijker bewegen en voelt direct meer ontspannen. Na afloop kan er soms een soort spierpijn gevoel zijn. Vaak trekt dit snel weer weg.

Veel mensen willen weten of Dry Needling pijnlijk is. Een moeilijke vraag voor ons om te beantwoorden. De pijngrens is bij ieder persoon weer anders. Wij vinden zelf dat het zo min mogelijk pijn hoort te doen. Het inbrengen van de naald is sowieso vrij pijnloos. Zodra de naald de triggerpoint bereikt, kan er wel een soort tinteling, elektrisch schokje of aanspanning van de spier worden ervaren. Dit vinden sommige mensen een vervelend gevoel.

Rens heeft op onze Facebookpagina ook een stukje geschreven over Dry Needling: https://www.facebook.com/fysiotherapiezwaag/

Klik hier
1
Klik hier voor een afspraak
Welkom op de whatsapp van Fysiotherapie Zwaag. Type voor het maken van een afspraak uw naam in de klacht waarvoor uw een afspraak wil maken. We nemen daarna spoedig contact met u op.

Met vriendelijke groet, Richard en Frank, Fysiotherapie Zwaag.