Persoonlijk Blog

Met mijn werk probeer ik goed voor anderen te zorgen. In mijn vrije tijd probeer ik ook goed voor mezelf te zorgen en ben ik een fanatiek hardloper. Ik vind het leuk om via deze pagina iedereen op de hoogte te houden van mijn vorderingen. Niet alleen hoe ik train, maar de andere dingen die ik doe om optimaal te kunnen presteren.

Nieuwe Blogs kunt u tegenwoordig vinden op: http://www.oogvoorbalans.nl/blog-richard/

14 juni 2019

Door de overname van de fysiotherapiepraktijk in Berkhout is het erg druk geweest voor mij. Qua hardlopen is het daardoor afgelopen jaar wat rustiger geweest en heb ik ook geen doelen kunnen stellen. De overnamefase is inmiddels achter de rug, het schooljaar van mijn studie Osteopathie ook, oftewel, ik heb meer tijd om weer uitgebreider te trainen. Verder met waar ik vorig jaar gebleven was. Mijn eerste doel is het lopen van een goede tijd bij de Damloop (16,1 km) op de 3e zondag van September. Mijn beste tijd bij deze loop is 58:12, mijn doel is om minstens onder de 58:00 te komen (mijn persoonlijk record ligt op 57:52).

Naast het hardlopen ga ik ook weer een periode een strikt dieet volgen. Vorig jaar is mij dit 3 maanden goed bevallen. Nu zal ik het 2 maanden doen (juli en augustus). Dit komt plantechnisch beter uit en later in het jaar wil ik dit nog een keer doen. Wat houdt mijn dieet in? Geen vlees, geen vis, geen zuivel, niks dierlijks (behalve visolie ivm omega-3). Het voelde erg goed, maar het is soms lastig met uit eten en eten bij anderen. Het vraagt soms wat voorbereiding in die situaties, maar ik heb het er voor over.

24 juli 2018

De rustperiode is voorbij, gisteren ben ik weer begonnen met een nieuw hardloopschema. Mijn doel is om in de komende 4 maanden mijn PR op de 5 en 10 km te gaan verbeteren. Ik heb er ook weer erg veel zin in, om stevig te gaan trainen, hoewel de warmte van vandaag (en de komende dagen) een uitdaging zullen zijn.

Naast mijn hardlopen ben ik sinds 1 juni ook nog met een andere uitdaging bezig, ik eet veganistisch. Geen vlees, geen zuivel, geen eieren, niks dierlijks. Ik gun mezelf het beste en deze stap hoort daar ook bij. Ik ben begonnen met een ‘proefperiode’ van 3 maanden. Dit ben ik gaan doen ter bevordering van mijn gezondheid en ook om te kijken of hardlopen nog sneller kan. Dit hoop ik eind augustus te gaan merken. Ook houd ik op mijn andere website verslag bij van mijn bevindingen in deze periode: www.oogvoorbalans.nl

Op de pagina van mijn blogs staan overzichtelijk mijn ervaringen van de afgelopen 8 weken: http://www.oogvoorbalans.nl/blog/

1 juli 2018

Vorige week zondag liep ik de halve marathon van Heemskerk. Het was mooi weer, maar wel wat wind. Vooral in het gebied richting de duinen was dit goed te merken. Helaas verliep het voor mij eigenlijk hetzelfde als in Hoorn, na 14 km hield de motor er mee op. Mijn benen hebben duidelijk een half jaar zware training erop zitten en het is tijd voor een beetje rust. Dus dat ga ik mezelf nu even 3 weken rust geven. Daarna ga ik nieuwe doelen zetten voor het komende half jaar.

9 juni 2018

Vorige week was de halve marathon van Hoorn. Helaas verliep het niet helemaal zoals ik van tevoren hoopte. Ik had een drukke week gehad, ook door mijn examen van vandaag (opleiding osteopathie). Misschien kwam het daardoor, misschien ergens anders door, maar mijn benen waren stijver dan gebruikelijk. Nadat ik 14 km op kop liep, lieten mijn benen mij in de steek. Ik kwam uiteindelijk als 5e binnen in 1:19:38. Niet de tijd die ik hoopte. Dus op naar de volgende mogelijkheid en dat is snel, over 2 weken de halve marathon van Heemskerk. Ik ga er weer voor :-).

30 mei 2018

De halve marathon van IJsselstein was een uitstekende voorbereiding op de halve marathon van Hoorn, komende zondag. Mijn oude toptijd, kon ik zelfs verbeteren met maar liefst 1 seconde. Een erg klein verschil, maar voor een generale repetitie prima. Het weer lijkt gunstig te zijn zondag, niet zo warm als de afgelopen dagen en niet al te veel wind. Mijn doel voor zondag is simpel, een tijd onder de 1:17;00. Dat zou bijna een minuut onder mijn beste tijd zijn. Ik voel me goed en ik voel me fit, ik heb er zin in!

17 mei 2018

Nog 2 dagen voor de halve marathon van IJsselstein. Afgelopen week heb ik lekker wat kilometers kunnen maken in de bossen op de Veluwe. Heerlijk tussen al dat groen! Gisteren als soort warming-up voor zaterdag met de wijkenlopen meegedaan, ditmaal in Risdam-Noord. Om niet al mijn energie te verspillen heb ik op zeg maar 90% van mijn snelheid voor komende zaterdag gelopen. En dat ging erg makkelijk, hopelijk een goed voorteken. Vandaag heb ik nog 8×400 meter intervaltraining (op het tempo voor de halve marathon) gedaan en dan ben ik er hopelijk klaar voor.

1 mei 2018

April bleek een hele goede maand voor mij te zijn. Twee weken terug heb ik geweldig kunnen lopen bij de Kloetloop. Ik was als eerste over de finish in een nieuw PR (57:52) en een nieuw parcoursrecord. Voor dit soort resultaten train ik graag. Vervolgens heb ik vorige week nog de Koningsnachtloop meegedaan hier in Hoorn op de 10 km. Dit keer geen eerste, maar na een lange dag werken gefinisht als 3e in een tijd van 34:56, precies dezelfde tijd die ik januari liep (en tevens mijn PR). Eigenlijk was ik daar gewoon hartstikke tevreden mee. De komende weken wordt het wat meer een kwestie van kilometers maken, want ik ben begonnen met mijn voorbereiding voor de halve marathon van Hoorn (3 juni). Ter voorbereiding loop ik de 19e mei nog een halve marathon in Ijsselstein. Mijn doel is om in Hoorn voor het eerst te lopen onder de 1:17:00 en volgens mij moet dat erin zitten.

1 april 2018

Twee weken terug liep ik de Dijkenloop in Hoorn, en wat was het koud! Persoonlijk ben ik een warm-weerloper, dus dit viel mij niet mee. Ondanks dat liep ik geen slechte tijd (16,1 km in 1:00:11), maar het waren geen omstandigheden om het maximale uit mezelf te halen. Dat moet dan maar over 2 weken bij de Kloetloop in Bovenkarspel. Ook weer 16,1 km. Dat betekent dat de komende week nog even een zware trainingsweek wordt, 2x 15 km op een flink tempo, een intervaltraining en nog een rustige duurloop. Hopelijk kom ik dan in de buurt van mijn PR vorig jaar gelopen bij de Dam tot Damloop (58:18).

11 maart 2018

De weken liepen even anders dan gepland. Vorige week liep ik de 10 km in Obdam. Het ging niet zo lekker als verwacht en als ik gewend ben. Het is erg fijn dat ik veel uren maak als fysiotherapeut, maar dit lijkt nu ook wel wat mijn prestaties te beïnvloeden. Ook de studieweken van afgelopen tijd, zullen daar een rol in meespelen. Daarom heb ik moeten kiezen voor een rustige week en besloot ik gisteren om niet in Amsterdam de 10 km te gaan lopen. Een beetje ontspanning is ook belangrijk. Hopelijk is het genoeg om volgende week zondag weer fit aan de start te staan bij de Dijkenloop bij AV Hollandia.

23 februari 2018

Het was 11 februari bij de NK 10 km een behoorlijk winderige dag. Flinke wind en vooral ook tegenwind bij de enige echte klim in het parcours. Mijn doel heb ik bereikt, uiteindelijk 11e bij de 35+. Mijn tijd van 35:31 vond ik gezien de omstandigheden ook prima. Tijd voor even rust. Ongeveer anderhalve week heb ik wat minder trainingen gedaan, en deze waren ook niet intensief. Afgelopen woensdag ben ik eigenlijk echt weer begonnen met een stevige interval training van 4×1000 meter en gisteren een tempoduurloop van 7 km in 24:09 minuten. De benen voelen nog goed ondanks een kleine verkoudheid deze week. Kortom, ik heb zin in de wedstrijden die er aan gaan komen. Eerst volgende week de polderloop in Obdam. Een week later de Louis Vinkloop in Amsterdam (beide 10 km) en weer een week later de 16,1 km hier in Hoorn (Dijkenloop). Vorig jaar werd ik bij die laatste wedstrijd 1e, dus ik ben er wel weer op gebrand goed te presteren in Hoorn.

1 februari 2018

Het was hard werken, en vooral de laatste 2 km op het tandvlees, maar ik heb mijn doel weten te behalen. Afgelopen zondag liep ik een 10 km voor het eerst binnen de 35 minuten, 34:56 om precies te zijn. Eigenlijk was ik wat te hard van start gegaan, maar had ik net genoeg speling voor de laatste kilometer. Over anderhalve week volgt het NK 10 km in Schoorl. Een topklassering zit er voor mij niet in, maar het zou leuk zijn als ik bij de eerste 15 zit in de 35+ categorie.

25 januari 2018

Nog een paar dagen voor de eerst volgende wedstrijd en op dit moment heb ik er een goed gevoel over. De laatste 2 weken heb ik hard maar ook erg lekker kunnen trainen. Deze week nog even wat meer rustmomenten, zodat ik hopelijk komende zondag uitgerust en fit aan de start sta bij de Kaagloop in Wervershoof. Het doel voor mij is helder, een 10 km binnen de 35 minuten.

8 januari 2018

De eerste wedstrijd van het seizoen zit erop. Het was gisteren een koude en iets winderige editie van de mijl van de Weere. Gelukkig scheen het zonnetje en was het droog. Rond de 4 kilometer werd de kopgroep uit elkaar getrokken door de uiteindelijke winnaar, ik kon helaas net niet meekomen en eindigde als 5e (evengoed nog 3e bij de 35+ categorie). Wel was ik tevreden met een tijd van onder de 29 minuten over 8,2 km. Deze week iets minder kilometers vanwege 3 studiedagen en dan volgende week nog even een stevige trainingsweek, zodat ik eind januari hopelijk in topvorm ben.

28 december 2017

De kerstdagen zijn weer achter de rug en het trainen gaat gewoon door. Volgende week een wedstrijd in de Weere (de mijl van de Weere) en daarom maak ik deze week nog even wat extra kilometers. Totaal 61 km deze week, ook omdat ik naast de snelle kilometers nog een duurloop van 20 km heb ingepland. Het wordt dus een beetje slalommen tussen het vuurwerk door. Op naar het nieuwe jaar, en hopelijk in topvorm.

13 december 2017

Het is bedrijvig in de praktijk en het vraagt van mij steeds meer planning om te trainen. Ik ben erg blij met de bedrijvigheid en ik ben ook blij dat het me toch nog lukt om mijn hardloopkilometers te maken. Omdat ik nu meer op snelheid train maak ik wat minder kilometers dan voorheen, maar wel veel snelle kilometers. Afgelopen week totaal maar 26 km, maar daarvan waren 18 kilometer met een snelheid van rond de 17 km/u. Komende weken zullen het meer kilometers zijn, dus het wordt voor mij ook zweten tijdens de feestdagen.

20 november 2017

De week rust is inmiddels ruimschoots achter de rug. Vorige week weer begonnen met 4 trainingen, met totaal 33 km. Dat voelde weer erg lekker om goed te trainen, ook omdat ik weer helemaal herstelt ben van de halve marathon (en de verkoudheid). Elke week zal nu intensiever worden, om straks in januari een goede 10 km te kunnen lopen.

10 november 2017

Afgelopen zaterdag was de halve marathon. Een erg mooi parcours door de bossen in de Veluwe, met onverwacht nog wat heuvels. Het was prachtig weer en windstil. Wat dat betreft prima omstandigheden. Helemaal topfit was ik helaas niet doordat ik al een week verkouden was. Een toptijd die ik in gedachte had zat er niet in. Uiteindelijk mocht ik evengoed nog op het podium staan met een tijd van 1:19:09. Het ging dus zeker niet verkeerd, maar ik had gehoopt op iets meer. Deze week heb ik dus even rust gehad en komende week ga ik verder met een nieuw trainingsschema. Ik ga me richten op wat kortere afstanden en dan vooral de 10 km.

3 november 2017

Nog 1 dag voor mijn halve marathon. Deze week de laatste kilometers uit de voorbereiding gemaakt. Nu vooral nog een paar dagen wat rust, zodat ik morgen hopelijk optimaal fit aan de start sta.

28 oktober 2017

Helaas lukte het me niet om in Lelystad onder de 35 minuten te lopen. Het was goed weer, maar ondanks dat kwam ik 25 seconde tekort. Het scheelde niet veel, dus ik treur er niet om. Het volgende doel is voor mij belangrijker en dat is volgende week zaterdag de halve marathon. Deze week is daarom nog even een zware trainingsweek met veel kilometers, zodat ik volgende week wat rust kan pakken en dan op zaterdag hopelijk vol energie aan de start sta. Mijn doel is om sneller te lopen dan 1:17:00, het zou mooi zijn.

12 oktober 2017

Deze week ook weer een zware trainingsweek. Ongeveer net zoveel kilometers, maar ook nog met een 10 km wedstrijd op zaterdag in Lelystad. Het schijnt een snel parcours te zijn, het wordt mooi weer. Ik ga ervoor om voor het eerst binnen de 35 minuten te finishen.

3 oktober 2017

Het viel me vorige week niet tegen weer hard te trainen. Ik voel me erg fit en dat heb ik nodig, want deze week zijn mijn trainingen nog wat zwaarder. Vooral het aantal kilometers die ik deze week ren worden meer, totaal waarschijnlijk 59 km. Wat me ook goed bevalt is om soms nuchter hard te lopen. Lekker om de dag mee te beginnen en goed voor de energieprocessen in het lichaam. Nuchter trainen dwingt het lichaam om effectiever energie om te zetten.

26 september 2017

Een weekje rust vliegt voorbij. Dat is ook niet erg, want ik had wel weer zin en energie om deze week weer hard te gaan trainen. Mijn volgende doel is de halve marathon over 6 weken. Vandaag en gisteren ben ik begonnen met een rondje van 6,5 km met een tempo van 15,7 km/u. En dat ging lekker.

19 september 2017

Afgelopen zondag was de Dam tot Damloop. Behalve het mooie weer was het voor mij een goede dag. Ik kon net niet mijn richttijd halen, maar ben wel gefinisht in 58:18 min. Een flinke verbetering van mijn beste prestatie. Na een half jaar flink trainen een mooie beloning. Deze week is het dan voor mij ook even een rustweek, het lichaam heeft dat soms echt nodig. Goed trainen is belangrijk, maar goed rusten minstens net zo belangrijk.

13 september 2017

Inmiddels ben ik al een half jaar volgens een nieuw trainingsschema aan het trainen. Het schema is helemaal gemaakt om komende zondag met de Dam tot Damloop te vlammen. Vandaag doe ik nog één laatste relatief zware training (8 km in precies 30 minuten) en dan moet het zondag gaan gebeuren. Ik heb er veel zin in en ik ben vooral heel benieuwd of ik mijn doel kan behalen. Mijn richttijd voor zondag is 58:00 op de 16,1 km. Hopelijk gaat het lukken!

Klik hier
1
Klik hier voor een afspraak
Welkom op de whatsapp van Fysiotherapie Zwaag. Type voor het maken van een afspraak uw naam in de klacht waarvoor uw een afspraak wil maken. We nemen daarna spoedig contact met u op.

Met vriendelijke groet, Richard en Frank, Fysiotherapie Zwaag.