Schouderklachten

De meest voorkomende klachten die wij bij Fysiotherapie Zwaag zien, zijn nek-rug en schouderklachten. Een fysiotherapeut krijgt zelfs tijdens zijn of haar werk 40% van de tijd schouderklachten te behandelen. Het schoudergewricht is zeer complex. Om een beweging vanuit de schouder te maken, moeten meerdere gewrichten samenwerken. Om de schouder stabiliteit te geven, lopen er verschillende pezen, spieren en kapsels in het gebied van de schouder. Om bewegingen van de schouders, nek en arm soepel te laten verlopen, moet alles goed kunnen samenwerken.

De schouderregio wordt veel door ons gebruikt. Bij klachten van de schouders is het lastig om deze niet meer te gebruiken, totdat het probleem over is. Hierdoor zijn klachten vaak langduren en kunnen ze terugkeren. Pijn bij de schouders (nek en rug) kunnen zeker een belemmering vormen in het dagelijks functioneren. Pas wanneer u last krijgt, merkt u hoe vaak u deze regio eigenlijk gebruikt. Het ontstaan van schouderklachten gebeurt vaak tijdens het sporten, werken of na een ongeluk. Leeftijd kan ook een grote rol spelen in het ontwikkelen van schouderpijn. Soms kan de pijn zelfs uitstralen naar de rug, nek, armen en vingers.

Krijgt u last van uw schouders (en nek) dan adviseren wij om zo snel mogelijk dat Fysiotherapie Zwaag te komen. Des te eerder de behandeling wordt opgestart, des te sneller de pijn weer weg gaat en u weer zonder pijn kunt functioneren. Laat u de schouderproblemen te lang op zijn beloop? Dan is de kans zeer groot dat de klachten alleen maar erger worden en het herstelproces langer gaat duren.

Er zijn zeer veel verschillende vormen van schouderklachten. Tijdens uw intake zal de fysiotherapeut bepalen welk type schouderklachten u heeft. Komen uw klachten bijvoorbeeld door een verkeerde houding van de schouderspieren of is uw schouderpartij overbelast en heeft u nu een slijmbeurs-of peesontsteking. Een bezoek aan de fysiotherapeut gebeurt ook vaak na een schouderbreuk of wanneer u trauma aan de schouder heeft opgelopen. Een arts zal u bij een hypermobiele schoudergewricht ook naar ons toesturen. Een Frozen shoulder (totale stijfheid van de schouder) of artrose zijn ook zeker een reden om een afspraak bij Fysiotherapie Zwaag te maken.

Onze schouderspecialist is Frank Fennis. Hij heeft verschillende cursussen gedaan specifiek gericht op de schouder- en nekpartij. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is kijken naar uw houding en vanuit daar proberen te achterhalen waar het probleem zit. Frank kan uw schouder wel behandelen, maar als hij de oorzaak niet achterhaalt, zullen de problemen steeds terugkeren. Begin 2023 heeft Frank verschillende cursussen echografie gedaan. Een geweldige aanvulling voor bijvoorbeeld schouderklachten. Wanneer nodig zal Frank een echo maken van het probleemgebied. Hij kan dan een goed beeld krijgen van uw schouderstructuren. Met de echo kan hij zien of er bijvoorbeeld een scheur in de pees zit of dat u een slijmbeurs – of peesontsteking heeft.

Technisch gesproken is Frank onze schouderspecialist. Rens kan u ook uitstekend helpen met uw nek-rug en schouderklachten. Dit is de meest voorkomende klacht in onze fysiotherapiepraktijk. Rens heeft dan ook al veel schouders in zijn handen gehad en kunnen bewonderen en behandelen. Zowel Frank als Rens hebben veel ervaring met pijnlijke schouders.

Voor fysiotherapeutische behandelingen van onder andere de schouder heeft u geen verwijzing nodig van een (huis)arts. U kunt altijd bellen voor een afspraak bij klachten. Sommige schouderklachten, bijvoorbeeld na een operatie of een Frozen Shouder, vallen onder een chronische indicatie. Voor een chronische indicatie heeft u wel een verwijzing nodig van een (huis)arts. Uw behandelend arts zorgt ervoor dat u deze verwijzing krijgt, zodat u die aan ons kunt geven.

Er zijn verschillende schoudernetwerken in Nederland. Fysiotherapie Zwaag heeft zich (nog) niet aangesloten bij een netwerk. Desalniettemin kunnen wij u uitstekend helpen met uw nek-schouder klachten.

Klik hier
1
Klik hier voor een afspraak
Welkom op de whatsapp van Fysiotherapie Zwaag. Type voor het maken van een afspraak uw naam in de klacht waarvoor uw een afspraak wil maken. We nemen daarna spoedig contact met u op.

Met vriendelijke groet, Richard en Frank, Fysiotherapie Zwaag.