Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?
Etalagebenen ontstaan door vernauwingen in de slagaders van en naar de benen (slagaderverkalking). Door een beperkte doorstroming van het bloed naar de spieren in de benen ontstaat een zuurstoftekort tijdens het lopen. Dit geeft pijn, verzuring en kramp in de benen. Met een korte pauze verdwijnen de klachten vaak ook weer (even voor de etalage staan helpt dan bijvoorbeeld). Alleen bij de volgende inspanning treden de klachten weer op.

Wat is het gevolg van etalagebenen?
Het gevolg is dat u beperkt raakt met lopen, vaak is een rondje van 10 minuten al niet meer mogelijk zonder te pauzeren tussendoor. Dit heeft ook weer tot gevolg dat uw algehele uithoudingsvermogen zal gaan verminderen en dat u mogelijk minder gaat bewegen. Minder bewegen heeft gevolgen voor het hele lichaam en zal sneller lijden tot lichamelijk ongemak. Tevens is er een kans de slagadervernauwingen ook elders in het lichaam aanwezig zijn. Dit geeft grotere risico’s op het krijgen van bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct.

De behandeling van etalagebenen
Fysiotherapie blijkt een effectieve methode om de klachten en beperkingen door etalagebenen te verminderen. De therapie zal grotendeels bestaan uit bewegen onder begeleiding. Op de juiste manier bewegen zorgt ervoor dat het mogelijk is meer zuurstof naar de benen te krijgen.

Wat kunt u zelf doen?
Ik zal u ook gaan adviseren om in het dagelijks leven meer te gaan bewegen en hoe u dat op een leuke manier kunt doen. Een gezonde levensstijl draagt bij aan het verminderen van de klachten. Daarom krijgt u van mij ook advies op het gebied van voeding. Betere voeding zorgt voor een beter herstel.

Claudicationet
Claudicationet is het landelijke netwerk waarbij Fysiotherapie Zwaag is aangesloten. Alle fysiotherapeuten in het netwerk zijn opgeleid op specifiek deze klachten te behandelen en verwijzers zullen ook hiernaar doorverwijzen. Fysiotherapie Zwaag is via deze weg ook te vinden op Claudicationet.

Klik hier
1
Klik hier voor een afspraak
Welkom op de whatsapp van Fysiotherapie Zwaag. Type voor het maken van een afspraak uw naam in de klacht waarvoor uw een afspraak wil maken. We nemen daarna spoedig contact met u op.

Met vriendelijke groet, Richard en Frank, Fysiotherapie Zwaag.